SUN'IY INTELLEKT VA NEYRON TARMOQLAR YORDAMIDA IQTISODIY PROGNOZLASH - Ashurov Bakhtiyor Iskandarovich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur  ilmiy  maqolada  sun’iy  intellekt  va  neyron  tarmoqlar yordamida iqtisodiy prognozlashning nazariy asoslari va amaliy qo‘llanilishi tizimli ravishda  yoritilgan.  An’anaviy  ekonometrik  usullar  (ARIMA,  VAR)  va  zamonaviy chuqur  o‘rganish  arxitekturalari  (LSTM,  GRU,  Transformer,  hybrid  modellar) taqqoslanadi.  Neyron  tarmoqlarning  o‘ziga  xos  xususiyatlari  —  nochiziqlilikni modellashtirish, uzoq muddatli bog‘liqliklarni o‘rganish va katta hajmli ma’lumotlar bilan ishlash qobiliyati batafsil tahlil qilingan. O‘zbekiston iqtisodiyoti ma’lumotlari asosida YaIM, inflyatsiya va valyuta kursini LSTM modeli yordamida prognozlash natijalari keltirilgan. Maqola ilmiy tadqiqotchilar, iqtisodchilar va davlat siyosati ishlab chiqaruvchilari uchun mo‘ljallangan.