KRIPTOAKTIVLAR (BITCOIN, ETHEREUM) NARXINING MATEMATIK MODELLARI VA VOLATILLIK TAHLILI - Ashurov Bakhtiyor Iskandarovich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur  ilmiy  maqolada  kriptoaktivlar  (Bitcoin  va  Ethereum) narxining matematik modellari va volatillik tahlili tizimli ravishda yoritilgan. Stokastik differensial  tenglamalar  (Geometrik  Brown  harakati,  sakrash-diffuziya  modellari, Heston  modeli),  GARCH  turkum  modellari  (GARCH,  EGARCH,  GJR-GARCH, FIGARCH), fraktal tahlil (Hurst ko‘rsatkichi, fraksional Brown harakati) va sun’iy intellekt usullari (LSTM, Transformer) batafsil tahlil qilingan. Bitcoin va Ethereum narxining  asosiy  statistik  xususiyatlari  (og‘ir  quyruqlilik,  volatillik  klasterlashuvi, uzluksiz va sakrash komponentlari) o‘rganilgan. O‘zbekiston misolida kriptoaktivlar bo‘yicha  huquqiy  bazaning  rivojlanishi  va  mumkin  bo‘lgan  iqtisodiy  ta’sirlari baholangan.  Maqola  ilmiy  tadqiqotchilar,  moliyachilar  va  raqamli  iqtisodiyot mutaxassislari uchun mo‘ljallangan.