YASHIL IQTISODIYOT VA KARBON IZINI KAMAYTIRISHNING MATEMATIK MODELLARI - Ashurov Bakhtiyor Iskandarovich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur  ilmiy  maqolada  yashil  iqtisodiyot  va  karbon  izini kamaytirishning  matematik  modellari  tizimli  ravishda  yoritilgan. Ekologik  Kuznets egri  chizig‘i  (EKC),  optimal  karbon  solig‘i  modellari  (Ramsey  tipidagi),  DSGE modellarining  ekologik  kengaytmasi,  stokastik  diffuziya  modellari  va  chiziqli dasturlash  asosidagi  resurs-texnologiya  modellari  batafsil  tahlil  qilingan.  Karbon emissiyasi va iqtisodiy o‘sish o‘rtasidagi bog‘liqlik, dekarbonizatsiya strategiyalari, qayta  tiklanuvchi  energiya  manbalarining  iqtisodiy  samaradorligi  o‘rganilgan. O‘zbekiston iqtisodiyoti ma’lumotlari asosida EKC parametrlari baholangan, karbon emissiyasini kamaytirish bo‘yicha prognozlar va siyosat tavsiyalari ishlab chiqilgan. Maqola  ilmiy  tadqiqotchilar,  ekologik  iqtisodchilar  va  davlat  siyosati  ishlab chiqaruvchilari uchun mo‘ljallangan.