MIGRATSIYA VA REMITTANSLARNING MAKROIQTISODIY TA’SIRI: MATEMATIK MODELLAR - Ashurov Bakhtiyor Iskandarovich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur  ilmiy  maqolada  migratsiya  va  remittanslarning makroiqtisodiy  ta’sirini  matematik  modellashtirishning  nazariy  va  amaliy  asoslari tizimli  ravishda  yoritilgan.  Migratsiyaning  gravitatsion  modeli,  remittanslarni belgilovchi  omillar  modellari  (tortish  va  itarish  omillari),  makroiqtisodiy  ta’sirni baholash uchun VAR, SVAR, DSGE va panel ma’lumotlar modellari batafsil tahlil qilingan.  Remittanslarning  YaIM,  iste’mol,  investitsiyalar,  valyuta  kursi  va kambag‘allikka  ta’siri  o‘rganilgan.  O‘zbekiston  iqtisodiyoti  ma’lumotlari  asosida remittanslar  oqimining  asosiy  yo‘nalishlari  va  ularning  makroiqtisodiy ko‘rsatkichlarga ta’siri empirik baholangan. Maqola ilmiy tadqiqotchilar, iqtisodchilar va davlat siyosati ishlab chiqaruvchilari uchun mo‘ljallangan.