EKONOFIZIKA: FIZIKA QONUNLARI ASOSIDA MOLIYAVIY BOZORLARNI MODELLASHTIRISH - Ashurov Bakhtiyor Iskandarovich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur ilmiy maqolada ekonofizikaning asosiy tushunchalari va fizika qonunlari asosida moliyaviy bozorlarni modellashtirish usullari tizimli ravishda yoritilgan. Statistik fizika (Gibbs taqsimoti, entropiya, spin modellari), fraktal tahlil (Hurst ko‘rsatkichi, fraktal o‘lcham, ko‘p fraktallar), to‘lqinli paketlar, Leyvi fligtlar, kvant  ekonofizikasi  (kvant  garmonik  ossillyator,  Shredinger  tenglamasi)  va  agent asosidagi  modellar  batafsil  tahlil  qilingan.  Moliyaviy  bozorlarning  ekonofizik xususiyatlari  —  masshtab  invarianlik,  o‘z-o‘ziga  o‘xshashlik,  og‘ir  quyruqlilik, volatillik  klasterlashuvi,  xotira  effekti  —  o‘rganilgan.  Toshkent  fond  birjasi ma’lumotlari  asosida  fraktal  tahlil  natijalari  va  ekonofizik  modellarni  qo‘llash imkoniyatlari  baholangan.  Maqola  ilmiy  tadqiqotchilar,  moliyaviy  tahlilchilar  va fizika-iqtisodiyot interdisiplinar sohasiga qiziquvchilar uchun mo‘ljallangan.