АBU HOMID G‘АZZOLIYNING “KIMYOYI SАODАT” АSАRIDАGI SАODАT KIMYOSI TА’RIFI - Nurmuhаmmedov Dinmuhаmmаd Аkmаl о‘g‘li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Abu Homid G‘azzoliyning “Kimyoyi saodat” asarida ilgari surilgan saodat konsepsiyasi va uning mohiyati tahlil qilinadi. Asarda insonning haqiqiy saodatga erishish yo‘li qalbni poklash, nafsni tarbiyalash, ma’rifat va  ilohiy  haqiqatni  anglash  bilan  bog‘liq  holda  yoritilgan.  Tadqiqot  davomida G‘azzoliyning  saodat  haqidagi  qarashlari,  uning  tasavvufiy-falsafiy  asoslari  hamda inson kamolotidagi o‘rni o‘rganiladi. Shuningdek, “saodat kimyosi” tushunchasining mazmuni,  uning  axloqiy  va  ma’naviy  tarbiya  bilan  bog‘liqligi  manbashunoslik  va matnshunoslik  nuqtai  nazaridan  tahlil  qilinadi.  Tadqiqot  natijasida  G‘azzoliy ta’limotida saodatning insonni komillikka yetaklovchi asosiy omillardan biri ekanligi ilmiy jihatdan asoslab beriladi.