DIPLOMDAN MUHIMROQ NARSA: NEGA ISH BERUVCHILAR TAJRIBANI TALAB QILMOQDA? - Javlonbek ABDUMALIKOV, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Bugun mehnat bozori keskin o‘sib bormoqda. Har bir sohada o‘z kasbining “diplomli”  mutaxasisslari  yetishib  chiqmoqda.  Biroq,  kun  mavzusi  shundaki, ularning necha foizi olingan diplomni oqlay oladi…?   O‘tkazilgan  so‘rovnoma  natijasiga  ko‘ra,  yoshlar  O‘zbekiston  sharoitida ko‘proq diplom muhim hisoblanishini ta’kidlashsa, ba’zilar aksincha agar ishni yaxshi bilsa bu hujjatni so‘rashmasligini aytishdi. Xo‘sh, aslida bunga zamon talabi qanday ?    Har yili minglab bitiruvchilar ish bozoriga kirib keladi. Biroq, ish o‘rinlari esa cheklangan.  Natijada  ish  beruvchi  eng  tez  moslashadigan  va  kam  xatoga  yo‘l qo‘yadigan nomzodni tanlaydi. Bular albatta oliy ta’limda shu sohani ham nazariy ham amaliy o‘rgangan tayyor kadrlardir. Ularga bevosita soha doirasidagi terminlar bilan murojaat  qilish  mumkin.  Ish  joyida  yangi  dasturlar,  yangi  tizimlar  bilan  ishlashga to‘g‘ri  kelganda,  tayyor  kadrlar  uchun  tezroq  ko‘nikma  hosil  bo‘ladi.  Shuningdek, bilim  olib,  yetarlicha  amaliyot  o‘tagan  talabalar  yangi  ish  joyi  uchun  investitsiya kiritib, yuqori lavozimli mutaxasis ham bo’lishi tabiiy.