QORA TUYNUKLARNING FIZIK TABIATI VA XOSSALARINI O’RGANISH - Avulova Zamira,; Abdiraupova Shahrizoda Elbek qizi,; Ergasheva Barchinoy, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada qora tuynuklarning fizik tabiati, hosil bo‘lish mexanizmi  va  asosiy  xossalari  ilmiy  jihatdan  tahlil  qilinadi.  Qora  tuynuklarning gravitatsion  maydoni,  hodisalar  gorizonti,  singulyarlik  tushunchalari  hamda  ularni aniqlash usullari ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, aylanayotgan qora tuynuklar va ular atrofida  sodir  bo‘ladigan  fizik  jarayonlar  yoritilgan.  Tadqiqot  natijalari  qora tuynuklarning koinot evolyutsiyasidagi muhim o‘rnini ko‘rsatadi.