TIJORAT BANKLARI DEPOZIT OPERATSIYALARINI TAKOMILLASHTIRISH - Axmadjonov Muxriddin (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.  Ushbu  tezisda  bank  amaliyoti  holati  tahlil  qilingan.  Banklarda maqsadlarni  amalga  oshirish  uchun  qo’yilgan  pul  mablag‘larini  qo‘yilmalarga  jalb qilish operatsiyalari depozit operatsiyalari deyiladi. Depozitlar faqatgina omonatchiga emas,  shu  bilan  birga  bankga  ham  manfaatli  hisoblanadi.  Depozitlar  omonatchilar tomonidan  qo‘yilgan  yoki  operatsiyalar  jarayonida  bank  hisobvarag‘ida  ma’lum vaqitgacha  saqlanadigan  mablag‘lar  hisobidan  shakllantiriladi.  Xalqaro  bank amaliyotida  depozitlar  deyilganda  moliya-kredit  yoki  bank  muassasalariga  saqlash uchun berilgan qimmatli qog‘ozlar yoki pul mablag‘lari tushuniladi. Tijorat banklari tomonidan  jalb  qilingan  depozitlar  orqali  bankning  ssuda  kapitali  shakllanadi  va bundan tijorat banklari turli shakldagi xo‘jalik yurituvchi sub’ektlarni qulay shartlar asosida kreditlash imkoniyatlarini kengaytiradilar.