O‘ZBEK TILIDAGI TOPONIMLARNING MORFOLOGIK TUZILISHI - O‘tkir Burxonov; Abduvoseyeva Nozanin (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA: Ushbu maqola oʻzbek tilidagi toponimlarning morfologik tuzilishini oʻrganadi,  geografik  nomlarni shakllantiruvchi, soʻz  yasash  va grammatik  elementlarga  eʼtibor  qaratadi.  Oʻzbek  toponimlari  mintaqaning  tarixiy, madaniy  va  lingvistik  rivojlanishini  aks  ettiradi  va  koʻpincha  qadimgi  leksik qatlamlarni saqlab qolgan. Maqolada oʻzbek  joy  nomlarining  asosiy  morfologik komponentlari,  jumladan, qoʻshimchalar, qoʻshma otlar va oʻzlashtirilgan elementlar tahlil qilinadi. Shuningdek,  morfologik tuzilishning semantik maʼnoga qanday hissa qoʻshishini  koʻrsatib,  sodda  va  qoʻshma  toponimlar  ham  oʻrganiladi.  Tavsif va qiyosiy usullarni qoʻllash orqali tadqiqot oʻzbek toponimiyasida til,  madaniyat  va geografiya  oʻrtasidagi  oʻzaro  taʼsirni  ochib  beradi. Topilmalar etnolingvistika, tarixiy tilshunoslik va onomastika sohalariga hissa  qoʻshadi  va  lingvistik  xaritalash, madaniy  tadqiqotlar  va  taʼlim uchun juda muhim ahamiyat kasb etadi.