MATRITSALAR VA DETERMINANTLAR - Ashurov Baxtiyor, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  matritsalar  va  determinantlar  mavzusining nazariy asoslari, matematik fanlar tizimidagi o‘rni hamda amaliy qo‘llanish sohalari yoritilgan. Matritsalar zamonaviy matematikaning eng muhim  tushunchalaridan biri bo‘lib,  ular  yordamida  ko‘plab  algebraik,  iqtisodiy,  texnik  va  axborot texnologiyalariga  oid  masalalar  samarali  hal  etiladi.  Determinant  tushunchasi  esa matritsalar  nazariyasining  ajralmas  qismi  sifatida  qaraladi  va  chiziqli  tenglamalar sistemasining  yechimga  ega  yoki  ega  emasligini  aniqlashda  muhim  ahamiyat  kasb etadi. Maqolada matritsalarning asosiy turlari, ularning xossalari, determinantlarning matematik  mohiyati,  tarixiy  rivojlanishi  hamda  turli  fan  va  texnologiyalardagi qo‘llanilish  jihatlari  tahlil  qilingan.  Shuningdek,  matritsalar  va  determinantlarni o‘qitishning didaktik ahamiyati, talabalarda mantiqiy fikrlashni rivojlantirishdagi o‘rni ham  ko‘rib  chiqilgan.  Tadqiqot  natijalari  mazkur  mavzuning  matematik  ta’lim tizimidagi dolzarbligini va uning amaliy qiymatini yana bir bor tasdiqlaydi.