EHTIMOLLAR NAZARIYASI - Ashurov Baxtiyor, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  ehtimollar  nazariyasining  shakllanish  tarixi, nazariy asoslari, zamonaviy ilm-fan taraqqiyotidagi o‘rni hamda amaliy qo‘llanilish yo‘nalishlari  tahlil  qilinadi.  Ehtimollar  nazariyasi  tasodifiy  hodisalarni  matematik jihatdan tavsiflash va ularning sodir bo‘lish qonuniyatlarini aniqlashga xizmat qiluvchi fundamental  fan  sifatida  qaraladi.  Tadqiqot  davomida  ehtimol  tushunchasining mohiyati,  tasodifiy  hodisalar  klassifikatsiyasi,  statistik  fikrlashning  rivojlanishidagi o‘rni hamda iqtisodiyot, sug‘urta, tibbiyot, axborot texnologiyalari va sun’iy intellekt tizimlaridagi  amaliy  ahamiyati  o‘rganildi.  Shuningdek,  ehtimollik  yondashuvining zamonaviy ilmiy tadqiqotlar metodologiyasidagi roli va ta’lim tizimidagi ahamiyati yoritildi. Olingan natijalar ehtimollar nazariyasining nafaqat matematik fanlar orasida, balki  inson  faoliyatining  turli  sohalarida  ham  muhim  ilmiy  vosita  sifatida  xizmat qilishini ko‘rsatadi.