KOMPLEKS SONLAR NAZARIYASI - Ashurov Baxtiyor, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  kompleks  sonlar  nazariyasining  shakllanish tarixi,  matematik  mohiyati,  ilmiy  rivojlanish  bosqichlari  hamda  zamonaviy  fan  va texnologiyalardagi  o‘rni  tahlil  qilinadi.  Kompleks  sonlar  dastlab  haqiqiy  sonlar doirasida yechimga ega bo‘lmagan algebraik masalalarni hal qilish zarurati natijasida paydo  bo‘lgan  bo‘lsa,  keyinchalik  ular  mustaqil  va  keng  qamrovli  matematik yo‘nalishga  aylandi.  Tadqiqot  davomida  kompleks  sonlarning  matematik  tafakkur rivojlanishidagi  ahamiyati,  ularning  geometriya,  fizika,  elektrotexnika, signal  qayta ishlash, kvant mexanikasi hamda zamonaviy axborot texnologiyalaridagi qo‘llanilish imkoniyatlari  o‘rganildi.  Shuningdek,  kompleks  sonlar  nazariyasining  ilmiy abstraksiya va modellashtirish jarayonlaridagi roli yoritildi. Olingan natijalar kompleks sonlar  nazariyasining  zamonaviy  matematika  va  texnologik  taraqqiyotning  muhim nazariy asoslaridan biri ekanligini ko‘rsatadi.