JURNALIST SURISHTIRUVI OLIB BORISH METODIKASI - G‘aniyeva Mehrangiz, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu  matnda  jurnalist  surishtiruvi  jarayonida  axborot  manbalari  bilan ishlashning  o‘ziga  xos  uslubiy  va  xavfsizlik  jihatlari  yoritilgan.  Xususan,  asabiy holatda bo‘lgan guvohlar bilan "ovozni yozib olmasdan" (off the record) suhbatlashish sirlari, respondent anonimligini ta’minlash hamda to‘plangan audio, video va hujjatli materiallarni  ishonchli  saqlash  choralariga  to‘xtalib  olingan. Shuningdek,  surishtiruv  materiallarini  tahririyatga  taqdim  etishdagi  risklar—vaqt, mablag‘  sarfi  hamda  yuzaga  kelishi  mumkin  bo‘lgan  huquqiy  (sud)  nizolar  tahlil qilingan. Matbuotdagi ochiq ma’lumotlar (OSINT) va rasmiy statistikalar surishtiruv uchun boshlang‘ich nuqta bo‘la olishi ko‘rsatib berilgan. Hujjatlarning tasnifi (yozma, ovozli, tasviriy) keltirilib, ularning haqiqiyligini tekshirishda fakt va fikrni farqlash hamda birlamchi-ikkilamchi manbalarni aniqlashning muhim mezonlari bayon etilgan.