ZAMONAVIY KASB-HUNAR TANLASHDA O‘TISH DAVRI INQIROZLARINI QANDAY YENGISH MUMKIN? - Ro‘ziyeva Sarvinoz Bekmurod qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  zamonaviy  kasb-hunar  tanlash  jarayonida o‘smirlik  va  o‘tish  davri  inqirozlari  asosiy  muammo  sifatida  tadqiq  etiladi,  ularni engish yo‘llari chuqur tahlil qilinadi. Kasb tanlash jarayonida mavjud psixologik va ijtimoiy to‘siqlar, jamiyat va oila ta’siri, zamonaviy dunyoda kasb-hunarlarning tubdan yangilanishi, yoshlarning hayotiy strategiyalarini shakllantirishdagi muammolar ko‘rib chiqiladi.  Maqolada  yoshlarning  kasbga  oid  qarorlarida  motivatsiyani  kuchaytirish, mustaqil fikrlash va o‘z-o‘zini rivojlantirish usullari, kasb tanlashdagi muhit va shaxsiy xususiyatlarning ahamiyati, oila, maktab va jamiyatning o‘rni, mavjud inqirozlarning psixologik  ildizlari  va  ularni  bartaraf  etish  mexanizmlari  keng  yoritiladi.  Xulosa qismida zamonaviy kasb tanlashda inqirozlarni yengish uchun psixologik barqarorlik, motivatsiya,  bilim,  amaliy  ko‘mak  va  atrof-muhitning  ijobiy  ta’siri  asosiy  vosita sifatida ta’kidlanadi.