IMOM BUXORIYNING “AL-JOME’ AS-SAHIH” VA “ADAB AL-MUFRAD” ASARLARIDAGI MUARRAB (O‘ZLASHMA) LEKSIKA VA ULARNING LISONIY-SEMANTIK TABIATI - Ermatova Zulfiya Abdug‘aniyevna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada buyuk muhaddis Imom Buxoriyning “Al-Jome’ as-sahih” va “Adab al-mufrad” asarlari matnlarida uchraydigan muarrab, ya’ni arab tiliga  o‘zga  tillardan  o‘zlashgan  leksik  qatlamning  lisoniy-semantik  tabiati  qiyosiy tadqiq  etiladi.  Islomning  ilk  asrlaridagi  ijtimoiy-siyosiy  va  madaniy  munosabatlar natijasida arab tiliga fors, rum, habash va suryoniy tillaridan kirib kelgan so‘zlarning hadis  matnlarida  qo‘llanilishi,  ularning  fonetik  va  morfologik  transformatsiyalari klassik leksikografik manbalar asosida tahlil qilinadi. Maqolada muarrab so‘zlarning hadis matnshunosligi va terminologiyasidagi konseptual o‘rni hamda ushbu lisoniy hodisaning arab tili boyishi va rivojlanishidagi ahamiyati ilmiy asoslab beriladi.