LALMI YERLARNI MONITORING QILISHDA MASOFADAN ZONDLASH VA GAT TEXNOLOGIYALARINI QO‘LLASH (QASHQADARYO VILOYATI LALMIZORLARI MISOLIDA) - TO‘RAYEVA NIGORA (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Qashqadaryo viloyati lalmi yerlarining holatini monitoring  qilish  va  ulardagi  o‘zgarishlar  dinamikasini  aniqlashda  masofadan zondlash  (MZ)  hamda  geografik  axborot  tizimlari  (GAT)  texnologiyalarining ahamiyati  yoritilgan.  Tadqiqot  davomida  sun’iy  yo‘ldosh  ma’lumotlari,  geodezik o‘lchov natijalari va ArcGIS dasturiy vositalaridan foydalanilgan. Lalmi  yerlarning fazoviy  holatini  baholash,  yer  resurslaridan  samarali  foydalanish  hamda  tuproq degradatsiyasi jarayonlarini aniqlash imkoniyatlari tahlil qilingan. Tadqiqot natijalari lalmi hududlarda monitoring tizimini takomillashtirish va yer resurslarini boshqarishda zamonaviy texnologiyalarning samaradorligini ko‘rsatadi.