O‘QUVCHILAR ORASIDA TENGDOSHLARIGA NISBATAN RIVOJLANISHDAN ORTDA QOLISH HOLATLARINING ASOSIY SABABLARI, HOLATNI ERTA ANIQLASH VA BARTARAF ETISH YO‘LLARI - Karabayeva Muxabbat Yergashevna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur  maqolada  o‘quvchilar  orasida  tengdoshlariga  nisbatan  rivojlanishdan ortda  qolish  holatlarining  asosiy  sabablari,  ularni  erta  aniqlashning  psixologik-pedagogik  jihatlari  hamda  bartaraf  etish  yo‘llari  yoritilgan.  Bolalarning  jismoniy, intellektual, nutqiy va ijtimoiy-emotsional rivojlanishidagi kechikishlar ularning ta’lim jarayoniga  moslashuvi  va  shaxsiy  kamolotiga  salbiy  ta’sir  ko‘rsatishi  mumkin. Maqolada  rivojlanishdagi  orqada  qolish  holatlarini  aniqlash,  diagnostika  qilish  va korreksion-rivojlantiruvchi ishlarni tashkil etish masalalari tahlil qilingan.