YOG‘ TUTGICHLARNING MATERIALLARI VA QURILISH STANDARTLARI - Obutjonova Durdona Omonjon qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Maqolada  yog‘  tutgichlarning  materiallari  va  ularni  ishlab chiqarishda  qo‘llaniladigan  qurilish  standartlari  haqida  batafsil  ma’lumot  berilgan. Yog‘ tutgichlar oziq-ovqat sanoati, umumiy ovqatlanish korxonalari hamda oqava suv tizimlarida  yog‘  va  moy  qoldiqlarini  ajratib  olishda  muhim  ahamiyat  kasb  etadi. Maqolada zanglamaydigan po‘lat, polietilen, shisha tolali plastmassa va beton kabi materiallarning fizik-kimyoviy xususiyatlari, mustahkamligi, korroziyaga chidamliligi hamda  ekspluatatsion  samaradorligi  tahlil  qilingan.  Shuningdek,  yog‘  tutgichlarni loyihalash  va  o‘rnatishda  amal  qilinadigan  sanitariya,  ekologik  va  texnik  qurilish standartlari  yoritilgan.  Yog‘  tutgich  materialini  to‘g‘ri  tanlash  qurilmaning  uzoq muddatli  ishlashi,  texnik  xizmat  xarajatlarini  kamaytirishi  va  oqava  suv  tizimining samaradorligini oshirishini ko‘rsatilgan.