MOL-MULKNI HIMOYA QILISH VA USHLAB TURISHDA KUCH ISHLATISH - Eshov Namoz Sanoqulovich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  fuqarolik  huquqida  muhim  institutlardan  biri bo‘lgan mol-mulkni ushlab turish (retention) mexanizmi hamda uni amalga oshirish jarayonida kuch ishlatishning huquqiy asoslari tahlil qilinadi. Mol-mulkni ushlab turish kreditorning  qarzdor  tomonidan  bajarilmagan  majburiyatni  ta’minlash  maqsadida uning mulkini qonuniy asosda vaqtincha o‘zida saqlab turish huquqi sifatida ko‘rib chiqiladi.  Tadqiqotda  ushbu  institutning  huquqiy  tabiati,  qo‘llash  shartlari  va chegaralari  yoritiladi.  Shuningdek,  amaliyotda  yuzaga  kelayotgan  nizolar,  xususan, kuch  ishlatishning  qonuniy  va  noqonuniy  shakllari,  o‘z-o‘zini  himoya  qilish institutining  roli  ham  tahlil  qilinadi.  Maqolada  kreditor  va  qarzdor  o‘rtasidagi munosabatlarda huquqiy muvozanatni ta’minlash, huquqni muhofaza qiluvchi organlar amaliyotidagi  muammolar  ham  ko‘rib  chiqilgan.  Yakunda  ushbu  institutni takomillashtirish bo‘yicha ilmiy asoslangan takliflar berilgan.