SHARQ MUTAFAKKIRLARI TA’LIMOTLARIDA JAMOATCHILIK NAZORATIGA OID G‘OYALARNING AKS ETISHI - Haydarov Obid Erkinovich (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada Sharq siyosiy tafakkurining yirik vakillari – Lao Szi, Konfutsiy, Abu Nasr Forobiy, Nizomulmulk, Ibn Xaldun, Amir Temur va Alisher Navoiy – asarlarida jamoatchilik nazoratiga oid g‘oyalarning o‘rni va ahamiyati tahlil qilinadi.  Mazkur  mutafakkirlar  asarlarida  hokimiyatning  xalq  oldidagi  mas’uliyati, fuqarolar shikoyatlarini ko‘rib chiqish, amaldorlar faoliyatini doimiy nazorat qilish, adolatli  boshqaruv  va  davlat  bilan  jamiyat  o‘rtasidagi  o‘zaro  hisobdorlik  kabi zamonaviy  jamoatchilik  nazorati  institutiga  xos  g‘oyalar  o‘z  aksini  topganligi ko‘rsatiladi. Tadqiqot shuni tasdiqlaydiki, jamoatchilik nazoratining nazariy ildizlari G‘arb an’anasiga emas, balki Sharq siyosiy falsafasiga ham chuqur borib taqaladi.