BOSHLANG‘ICH SINF O‘QUVCHILARIDA ILMIY SAVODXONLIKNI SHAKLLANTIRISHDA STEAM TEXNOLOGIYASINI QO‘LLASH METODIKASI - Behzodova Madinabonu Behzod qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu  maqolada  boshlang‘ich  sinfda  STEAM  (Science,  Technology, Engineering,  Art,  Mathematics)  yondashuvi  vositasida  o‘quvchilarning  ilmiy savodxonligini  shakllantirish  masalalari  ko‘rib  chiqiladi.  Tadqiqotda  asosan, savodxonlik tushunchasi nafaqat o‘qish va yozish malakalari yig‘indisi sifatida, balki o‘quvchining  kommunikativ,  kognitiv  va  ijtimoiy  kompetensiyalarini integratsiyalovchi  murakkab  pedagogik  jarayon  sifatida  yoritiladi.  STEAM  ta’limi boshlang‘ich sinf o‘quvchilarida mustaqil fikrlash, matnni tahlil qilish va mazmunni ongli anglash ko‘nikmalarini rivojlantirishda kompleks metodik yondashuv zarurligini ko‘rsatadi. Maqolada PISA va TIMSS kabi xalqaro baholash dasturlari talablaridan kelib  chiqqan  holda,  kichik  yoshdagi  maktab  o‘quvchilarining  dunyoqarashini kengaytirish,  ularda  tanqidiy  va  mantiqiy  fikrlashni  rivojlantirish  metodikasi yoritilgan. Tadqiqot doirasida Jan Piaget, Lev Vygotskiy va Jerom Brunerning kognitiv rivojlanish nazariyalari tahlil qilinib, amaliyotda STEAM  yondashuviga asoslangan “5E modeli” va loyihaviy ta’lim dars ishlanmalari taklif etilgan.