ANETHUM GRAVEOLENS L VA FOENICULUM VULGARE URUG‘LARI ELEMENT TARKIBINING QIYOSIY TAHLILI - SUYUNOVA NILUFAR ISMOIL QIZI, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada Anethum graveolens L. va Foeniculum vulgare Mill. urug‘larining element tarkibini qiyosiy o‘rganishga bag‘ishlangan. Tadqiqotning maqsadi ushbu o‘simliklar urug‘lari tarkibidagi makro va mikroelementlarni aniqlash hamda  ularning  miqdoriy  ko‘rsatkichlarini  baholashdan  iborat.  Tadqiqotda  urug‘ namunalari  zamonaviy  instrumental  tahlil  usullari  yordamida  o‘rganilib,  olingan natijalar qiyosiy tahlil qilindi. Natijalar Anethum graveolens va Foeniculum vulgare urug‘lari tarkibida biologik va oziqaviy ahamiyatga ega bo‘lgan bir qator elementlar mavjudligini  hamda  ularning  miqdori  o‘simlik  turiga  qarab  farqlanishini  ko‘rsatdi. Olingan  ma'lumotlar  ushbu  o‘simliklardan  farmatsevtika  va  oziq-ovqat  sanoatida samarali foydalanish uchun ilmiy asos yaratdi.