ZAMONAVIY IMPLANTATSIYA TEXNOLOGIYALARI: BIOMATERIALLAR, OSTEOINTEGRATSIYA VA KLINIK SAMARADORLIKNING NAZARIY TAHLILI - Xudoyberdiyev Abduaziz, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.  Og‘iz  bo‘shlig‘i  kasalliklari  natijasida  kelib  chiqadigan  tish yo‘qotish  muammosi  jahon  miqyosida  keng  tarqalgan  bo‘lib,  dental  implantatsiya ushbu  holatni  bartaraf  etishning  eng  ishonchli  klinik  yechimi  sifatida  tan  olingan. Ushbu  maqola  ilmiy  adabiyotlar  tizimli  tahlil  qilish  orqali  zamonaviy  dental implantologiyada  qo‘llaniladigan  biomateriallar,  sirt  modifikatsiyasi  texnologiyalari va osseointegratsiyon mexanizmlari hamda ularning klinik samaradorligiga ta’sirini qiyosiy baholashga qaratilgan. Tahlil natijalariga ko‘ra, titan implantlar uzoq muddatli isbotlangan  klinik  samaradorligi  bilan  implantologiyaning  asosiy  standarti  sifatida saqlansa-da, sirkoniy oksidi asosli implantlar metallga sezgirlik va estetik ko‘rsatmalar jihatidan munosib alternativaga aylanib bormoqda, zamonaviy implantologiyada klinik muvaffaqiyat uchun material va texnologiya tanlovidan tashqari, bemorlarga xos tibbiy xavf omillarini kompleks baholash va standartlashtirilgan profilaktika protokollarini joriy etish teng darajada muhim ahamiyat kasb etadi.