SADRIDDIN AYNIY IJODIDA BUXORO ADABIY MUHITINING O‘RNI - Umirqulova Muattar Eshnazarovna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  atoqli  adib  Sadriddin  Ayniy  ijodida  Buxoro adabiy  muhitining  tutgan  o‘rni  ilmiy-nazariy  jihatdan  tahlil  qilinadi.  Unda  Buxoro adabiy  muhitining  shakllanish  omillari,  ushbu  muhitning  Sadriddin  Ayniy dunyoqarashi, ijodiy tafakkuri va badiiy mahoratining rivojlanishiga ko‘rsatgan ta’siri yoritilgan. Shuningdek, adibning asarlarida Buxoro hayoti, ma’rifiy g‘oyalar, ijtimoiy-siyosiy  jarayonlar  va  jadidchilik  harakatining  badiiy  ifodalanish  xususiyatlari  tahlil etilgan. Tadqiqot natijasida Buxoro adabiy muhiti Sadriddin Ayniy ijodining g‘oyaviy-estetik negizini shakllantirgan muhim omillardan biri ekanligi asoslab berilgan.