O‘ZBEK MUMTOZ ADABIYOTIDA QOZI OBRAZINING TARIXI VA IJTIMOIY-SIYOSIY AHAMIYATI. - HIMMATOVA IRODA, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA   Mazkur tadqiqotda o‘zbek mumtoz adabiyotida qozi obrazining badiiy talqini va ijtimoiy-estetik mohiyatini o‘rganishga bag‘ishlangan.    Tadqiqotda  qozi  obrazi  nafaqat  tarixiy-huquqiy  lavozim  egasi,  balki  badiiy tafakkur mahsuli sifatida talqin etilib, uning ikki qirrali xarakteri – adolat timsoli va ijtimoiy tanqid obyekti sifatidagi jihatlari ochib beriladi.  Mazkur tadqiqot natijalari o‘zbek adabiyoti tarixi, adabiyotshunoslik nazariyasi hamda badiiy tahlil yo‘nalishlarida ilmiy va amaliy ahamiyat kasb etadi.