NAVOIY LIRIKASIDA QOZI OBRAZINING INDIVIDUAL XUSUSIYATLARI - HIMMATOVA IRODA, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA  Ushbu tadqiqotda  o‘zbek mumtoz adabiyotida qozi obrazining badiiy talqini va ijtimoiy-estetik  mohiyatini  o‘rganishga  bag‘ishlangan.  Tadqiqotda  qozi  obrazining shakllanishi,  rivojlanish  bosqichlari  hamda  uning  adabiy  matnlardagi  funksional xususiyatlari Alisher Navoiy  ijodi misolida tahlil qilinadi.    Alisher Navoiy asarlarida qozi obrazi adolat, haqiqat va komil jamiyat g‘oyalari bilan uzviy bog‘liq holda ideal tip darajasida ifodalanganligi aniqlanadi.  Mazkur tadqiqot natijalari o‘zbek adabiyoti tarixi, adabiyotshunoslik nazariyasi hamda badiiy tahlil yo‘nalishlarida ilmiy va amaliy ahamiyat kasb etadi.