TARIXIY-PEDAGOGIK MEROS VA ZAMONAVIY INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR INTEGRATSIYASI ASOSIDA OʻQUVCHILARDA ILMGA INTILISH MOTIVATSIYASINI TARBIYALASH - Vaxobova Zilola Mirxalilovna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada xalqimizning boy maʼnaviy-tarixiy poydevori, xususan, XX asr boshlaridagi jadid maʼrifatparvarlik harakatining yirik namoyandasi Abdulla  Avloniyning  pedagogik  qarashlari  va  oʻgitlarini  zamonaviy  taʼlim innovatsiyalari  bilan  sintezlash  masalalari  tadqiq  etilgan.  Umumiy  oʻrta  taʼlim maktablarining  5–7-sinf  oʻquvchilarida  (kichik  oʻsmirlarda)  ilm-fanni  egallashga boʻlgan  ichki  qiziqish,  ijobiy  motivatsiya  va  bilish  faolligini  yuksaltirishning pedagogik mexanizmlari ilmiy jihatdan tahlil qilingan. Maqolada anʼanaviy qadriyatlar va  raqamli  didaktika  imkoniyatlarini  uygʻunlashtirish  orqali  yosh  avlodning intellektual  salohiyatini  shakllantirish,  ilmga  intilishni  shaxsiy  hayotiy  ehtiyojga aylantirishning  samarali  metodik  tizimi  va  konseptual  yondashuvlari  boy  dalillar hamda ilmiy manbalar asosida keng yoritib berilgan.