OʻSMIR YOSHDAGI OʻQUVCHILARDA OʻQUV MAQSADLARINI MUSTAQIL BELGILASH VA REJALASHTIRISH KOʻNIKMALARINI SHAKLLANTIRISH - Vaxobova Zilola Mirxalilovna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  umumiy  oʻrta  taʼlim  maktablarining  oʻsmir yoshdagi  oʻquvchilarida  oʻz  oʻquv  faoliyatini  ongli  ravishda  tashkil  etish,  taʼlimiy maqsadlarni  mustaqil  belgilash  (maqsadlar  tarmogʻini  tuzish)  hamda  vaqtni rejalashtirish  koʻnikmalarini  rivojlantirishning  pedagogik-psixologik  muammolari chuqur tadqiq etilgan. Oʻquvchini taʼlim jarayonining passiv qabul qiluvchisidan oʻz taʼlim  traektoriyasining  faol  muallifiga  (subyektiga)  aylantirish  tamoyillari  tahlil qilingan.  Maqolada  oʻsmirlar  ruhiyatidagi  mustaqillikka  intilish  ehtiyojini  toʻgʻri oʻquv  maqsadlariga  yoʻnaltirish,  uzoq  va  qisqa  muddatli  maqsadlar  oʻrtasidagi mantiqiy  bogʻliqlikni  (maqsad  daraxtini) yaratish  hamda  shaxsiy  oʻz-oʻzini nazorat qilish  (self-management)  texnologiyalarini  maktab  amaliyotiga  joriy  etishning konseptual yondashuvlari batafsil yoritib berilgan.