KICHIK OʻSMIRLARDA “AXBOROT CHARCHOGʻI” SINDROMINI BARTARAF ETISH VA DARSDA DIQQAT BARQARORLIGINI TAʼMINLASH METODIKASI - Vaxobova Zilola Mirxalilovna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada zamonaviy shiddatli axborotlashuv va raqamli infodemiya  sharoitida  umumiy  oʻrta  taʼlim  maktablarining  5–7-sinf  oʻquvchilarida koʻp kuzatilayotgan “axborot charchogʻi” (kognitiv yuklama) sindromi va uning salbiy oqibatlari tadqiq etilgan. Kichik oʻsmirlik davridagi bolalarning asab tizimi, ishchanlik qobiliyati  hamda  dars  jarayonida  diqqat  barqarorligini  taʼminlashning  pedagogik-psixologik  qonuniyatlari  tahlil  qilingan.  Maqolada  oʻquv  yuklamasini optimallashtirish,  kognitiv  yengillik  muhitini  yaratish,  darsda  vizual  va  intellektual tanaffuslarni  qoʻllash  hamda  oʻquvchilarning  asab-ruhiy  salomatligini  muhofaza qilgan  holda  dars  samaradorligini  oshirishning  zamonaviy  metodik  tizimi  ilmiy manbalar doirasida keng yoritib berilgan.