OʻQUVCHILARDA FUNKSIONAL SAVODXONLIKNI (PISA TALABLARI ASOSIDA) RIVOJLANTIRISHDA AMALIY-YOʻNALTIRILGAN TOPSHIRIQLARNING OʻRNI - Vaxobova Zilola Mirxalilovna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  umumiy  oʻrta  taʼlim  tizimida  taʼlim  sifatini baholashning xalqaro mezonlari, xususan, PISA (Programme for International Student Assessment) tadqiqotlari talablari asosida oʻquvchilarning funksional savodxonligini rivojlantirish  muammolari  tahlil  qilingan.  Kichik  oʻsmir  yoshidagi  (5–7-sinf) oʻquvchilarning maktabda olgan nazariy bilimlarini real hayotiy vaziyatlarda, kundalik muammolarni hal  etishda  muvaffaqiyatli qoʻllay  olish  koʻnikmalarini shakllantirish mexanizmlari  tadqiq  etilgan.  Maqolada  amaliy-yoʻnaltirilgan  (kontekstli) topshiriqlarning turlari, ularni dars jarayoniga tizimli integratsiya qilish metodikasi va bolalarning matematik, oʻqish va tabiiy-ilmiy savodxonligini yuksaltirishdagi didaktik ahamiyati ilmiy-pedagogik manbalar asosida atroflicha yoritib berilgan.