NAVOIY VILOYATI SHAROITIDA O‘RIKNING VANDERKORD NAVIDA TOMCHILATIB SUG‘ORISH ME’YORLARINING O‘SISH VA HOSILDORLIKKA TA’SIRI - Rajabov Doniyor Boboyorovich,; Shamsiddinov Quvonchbek Azamatovich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Maqolada  Navoiy  viloyatining  qurg‘oqchil  iqlim  sharoitida o‘rikning  Vanderkord  navini  tomchilatib  sug‘orish  texnologiyasi  asosida yetishtirishning  samaradorligi  o‘rganilgan.  Tadqiqot  davomida  turli  sug‘orish me’yorlarining daraxtlarning vegetativ o‘sishi, generativ rivojlanishi va hosildorligiga ta’siri  tahlil  qilingan.  Natijalarga  ko‘ra,  optimal  sug‘orish  me’yorlarini  qo‘llash daraxtlarning  o‘sish  ko‘rsatkichlarini  yaxshilab,  hosildorlikni  oshirish  hamda  suv resurslaridan samarali foydalanish imkonini yaratishi aniqlangan.