NEFT MAHSULOTLARINI TOZALASHDA KAOLIN ASOSIDAGI KATALIZATORLARNING QO‘LLANILISHI - Hotamov Xayrullo Shukrullo o‘g‘li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya   Ushbu maqolada kaolin asosidagi katalizatorlarning neft mahsulotlarini tozalash jarayonlarida qo‘llanilishi, ularning fizik-kimyoviy xossalari va samaradorligi tahlil qilingan. Kaolin tabiiy alumosilikat mineral sifatida yuqori mexanik mustahkamlik, rivojlangan g‘ovak tuzilish va termik barqarorlikka ega bo‘lib, katalizator tashuvchi sifatida  keng  qo‘llaniladi.  Kaolin  asosida  tayyorlangan  katalizatorlar  gidrotozalash, gidrooltingugurtsizlantirish va gidrodenitrogenlash jarayonlarida yuqori samaradorlik ko‘rsatadi. Tadqiqot natijalari kaolin asosidagi katalizatorlarning neft-kimyo sanoatida istiqbolli material ekanligini ko‘rsatadi.