RAQAMLI IQTISODIYOT SHAROITIDA ELEKTRON SHARTNOMALARNING FUQAROLIK-HUQUQIY TARTIBGA SOLINISHI: MUAMMOLAR VA TAKOMILLASHTIRISH ISTIQBOLLARI - Kurbanov Sherali Ashiraliyevich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Raqamli  iqtisodiyotning  tezkor  rivojlanishi  fuqarolik  muomalasida  elektron shartnomalarning  ulushini  keskin  oshirdi.  O‘zbekiston  Respublikasida  bu munosabatlar fuqarolik qonunchiligi,  “Elektron  tijorat to‘g‘risida”,  “Elektron hujjat aylanishi  to‘g‘risida”,  “Elektron  raqamli  imzo  to‘g‘risida”  hamda  “Shaxsga  doir ma’lumotlar  to‘g‘risida”gi  qonunlar  orqali  tartibga  solinadi.  Fuqarolik  kodeksida shartnoma  erkinligi  mustahkamlangan  bo‘lib,  shartnoma  oferta  va  aksept  orqali tuzilishi  belgilangan;  elektron  tijorat  to‘g‘risidagi  qonun  esa  elektron  hujjatlar  va xabarlar  orqali  kelishilgan  shartnomani  elektron  hujjat  shaklida  rasmiylashtirishni nazarda tutadi. Mazkur maqolada elektron shartnomalarning huquqiy tabiati, elektron hujjat  va  elektron  raqamli  imzoning  ahamiyati,  amaliy  muammolar,  shuningdek takomillashtirish yo‘nalishlari tahlil qilinadi.