ZARAR YETKAZISHDAN KELIB CHIQADIGAN MAJBURIYATLARNING FUQAROLIK HUQUQIDAGI AHAMIYATI: NAZARIY VA DOKTRINAL TAHLIL - Qayumova Dildora Shokirovna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.  Mazkur  maqolada  zarar  yetkazishdan  kelib  chiqadigan majburiyatlarning (delikt majburiyatlarining) fuqarolik huquqidagi o‘rni va ahamiyati nazariy-huquqiy  jihatdan  tahlil  qilinadi.  Tadqiqotda  zamonaviy  fuqarolik  huquqi doktrinalari, xususan, olimlarning konsepsiyalari o‘rganilib, delikt majburiyatlarining kompensatsion,  oldini  oluvchi  (preventiv)  va  tiklovchi  funksiyalari  yoritiladi. Shuningdek,  zarar  yetkazishdan  kelib  chiqadigan  majburiyatlarning  shartnomaviy majburiyatlardan farqli jihatlari hamda fuqarolik muomalasida buzilgan huquqlarni tiklashdagi  roli  tahlil  etiladi.  Tadqiqot  natijalari  delikt  majburiyatlari  nafaqat jabrlanuvchining  mulkiy  va  nomulkiy  manfaatlarini  himoya  qilish,  balki  fuqarolik muomalasining barqarorligini ta’minlash vositasi ekanligini ko‘rsatadi.