HILFER OPERATORLI KASRLI DIFFUZIYA TENGLAMASI UCHUN TESKARI MASALALAR - Rashidov Ravshanbek Rustamovich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Uhbu maqolada vaqt bo’yicha Hilfer operatorli kasrli diffuziya tenglamasi uchun teskari masalalar ko’rib chiqiladi. To’g’ri masala bu tenglama uchun Koshi  tipidagi  boshlang’ich  shartlar  va  Drixle  chegaraviy  shartlar  bilan  berilgan boshlang’ich-chegaraviy masaladir. Keyin, to’g’ri masalaning yechimiga qo’shimcha shartlar qo’yish orqali tenglamadagi noma’lum koeffitsiyentlarni aniqlashning teskari masalasini o’rganamiz. Vaqtga bog’liq koeffitsiyentni aniqlashning teskari masalasi Volterra tipidagi ekvivalent integral tenglamaga keltiriladi. Yechimning mavjudligi va yagonaligini isbotlash uchun qisqaruvchi akslantirishlar prinsipiga tayaniladi. Teskari masalaning  yechimining  lokal  mavjudligi  va  global  yagonaligi  isbotlangan.  Keyin fazoviy  o’zgaruvchiga  bog’liq  koeffitsiyentni  aniqlash  bo’yicha  teskari  masalan yagona yechimining mavjudligi isbotlangan.