MAXSUS FUNKSIYALARNING KAST TARTIBLI HOSILALARDA TATBIQLARI VA ULARNING ASIMPTOTIK XOSSALARI - Mamatova Nilufar Husenovna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
KIRISH   Zamonaviy matematik modellashtirishda chiziqli bo‘lmagan, irsiy xususiyatga va  "xotira  effekti"ga  ega  bo‘lgan  jarayonlarni  tavsiflashda  kasr  tartibli  differensial tenglamalar o‘rni beqiyosdir. Klassik butun tartibli hosilalardan farqli o‘laroq, kasr tartibli  anomal  diffuziya,  dissipativ  mexanika  va  makroiqtisodiy  dinamika  kabi jarayonlarni  ifodalovchi  tenglamalar  yechimlari  elementar  funksiyalar  (eksponenta, sinus, kosinus) orqali emas, balki maxsus funksiyalar sinfi orqali aniq ifodalanadi.