NITROFURAN HOSILALARI ASOSIDAGI YANGI ANTIMIKROB BIRIKMALARNING SINTEZI IDENTIFIKATSIYASI VA BIOLOGIK FAOLLIGINI O‘RGANISH - Sa’dullayev Lazizbek Mirzoxidovich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada nitrofuran hosilalari asosidagi yangi antimikrob birikmalarning  sintezi,  identifikatsiyasi  va  biologik  faolligini  o‘rganish  natijalari keltirilgan. Nitrofuran hosilalari keng ta’sir doirasiga ega bo‘lgan antimikrob moddalar sifatida  farmatsevtika  va  tibbiyot  amaliyotida  muhim  o‘rin  egallaydi. Mikroorganizmlarning mavjud antibiotiklarga nisbatan rezistentligining ortib borishi yangi  va  samarali  antimikrob  vositalarni  yaratish  zaruratini  yuzaga  keltirmoqda. Tadqiqot davomida nitrofuran yadrosi asosida bir qator yangi birikmalar sintez qilinib, ularning kimyoviy tuzilishi zamonaviy fizik-kimyoviy usullar, jumladan infraqizil (IR) spektroskopiya,  yadro  magnit  rezonansi  (^1H  va  ^13C  NMR)  hamda  mass-spektrometriya  yordamida  identifikatsiya  qilindi.  Sintez  qilingan  birikmalarning antimikrob  faolligi  Gram-musbat  va  Gram-manfiy  bakteriyalar  hamda  ayrim mikroskopik zamburug‘larga nisbatan in vitro sharoitda baholandi. Olingan natijalar ayrim  yangi nitrofuran hosilalarining yuqori antimikrob faollikka ega ekanligini va istiqbolli  dori  moddalari  sifatida  qo‘llanilishi  mumkinligini  ko‘rsatdi.  Tadqiqot natijalari  yangi  antimikrob  preparatlar  yaratish  hamda  mikroorganizmlar rezistentligiga qarshi kurashishda ilmiy-amaliy ahamiyatga ega.[1,3,6]