TIBBIYOT TEXNIKUMLARIDA FARMATSEVTIK PARVARISH KONSEPSIYASINI JORIY ETISH ORQALI BO‘LAJAK FARMATSEVTLARNING KASBIY KOMPETENSIYALARINI RIVOJLANTIRISH - Baykulov azim Kenjayevich,; Toshboyev Feruz Nizomiddinovich,; Bekpoʻlatov Muhammad Bahodirovich,; Xayrullayev Begzod Shuxratovich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada tibbiyot texnikumlarida farmatsevtik parvarish konsepsiyasini o‘quv jarayoniga joriy etish orqali bo‘lajak farmatsevtlarning kasbiy kompetensiyalarini rivojlantirish masalalari yoritilgan. Zamonaviy sog‘liqni saqlash tizimida  farmatsevtning  vazifalari  dori  vositalarini  tayyorlash  va  tarqatish  bilan cheklanib qolmay, balki bemorlarga farmatsevtik maslahat berish, dori vositalaridan oqilona  foydalanishni  ta’minlash hamda  farmatsevtik  parvarishni  amalga oshirishni ham o‘z ichiga oladi. Shu sababli farmatsiya yo‘nalishida tahsil olayotgan talabalarni amaliy  faoliyatga  tayyorlashda  farmatsevtik  parvarish  kompetensiyalarini shakllantirish  muhim  ahamiyat  kasb  etadi.  Tadqiqotda  farmatsevtik  parvarish konsepsiyasining  mazmun-mohiyati,  uning  ta’lim  jarayonidagi  o‘rni  va  bo‘lajak farmatsevtlarning kasbiy tayyorgarligiga ta’siri tahlil qilingan. Shuningdek, tibbiyot texnikumlarida  innovatsion  pedagogik  texnologiyalar,  amaliy  mashg‘ulotlar,  klinik vaziyatlar tahlili va simulyatsion ta’lim elementlarini qo‘llash orqali talabalarda kasbiy bilim,  ko‘nikma  va  kompetensiyalarni  rivojlantirish  imkoniyatlari  o‘rganilgan. Tadqiqot natijalari farmatsevtik parvarish konsepsiyasini o‘quv jarayoniga integratsiya qilish  bo‘lajak  farmatsevtlarning  kasbiy  kompetentligini  oshirish,  bemorlarga ko‘rsatiladigan  farmatsevtik  xizmat  sifatini  yaxshilash  hamda  zamonaviy  mehnat bozori  talablariga  mos  mutaxassislar  tayyorlashga  xizmat  qilishini ko‘rsatdi.[1,3,5,8,11]