ETANOLDAN ETILEN ISHLAB CHIQARISH UCHUN SERIY ASOSIDAGI KATALIZATOR - Rahmatov X.B.,; Kamolov B.S, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.  Ce/-Al 2 O 3   va  Ce-La/-Al 2 O 3   katalizatorlari  elektron mikroskopiyasi  va  ammiakning  termodasturlashtirilgan  desorbsiyasi  yordamida o'rganildi. Ularning faolligi etanolni suvsizlantirishda sinovdan o'tkazildi. Eng yuqori faollik Ce-La/γ-Al 2 O 3  katalizatorida kuzatildi. Optimal jarayon sharoitida (reaktsiya harorati  400 o C,  fazoviy  tezlik  6000  soat -1   va  etanol  konsentratsiyasi  19,7  g/m 3 ) etanolning konversiyasi 94% ni tashkil etdi va etilen hosildorligi 82% ga yetdi. Ce/-Al 2 O 3   katalizatorini  lantan  bilan  modifikatsiya  qilgandan  so'ng,  katalizatorning dispersiyasi oshgani, kislotali  markazlar soni ortganligi va 2 nm kichik zarrachalar konsentratsiyasi  mavjudligi  aniqlandi.  Bu  o'zgarishlar  katalizatorning  katalitik faolligiga ijobiy ta'sir ko'rsatishi aniqlandi.