ZULFIYAXONIM IZDOSHLARI: O‘ZBEK AYOL SHOIRALARINING ADABIYOT VA MA’NAVIYAT RIVOJIDAGI O‘RNI - Abdurahmonova Sarvinoz Nodirjon qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur maqolada o‘zbek adabiyotining yirik namoyandasi, atoqli shoira Zulfiya Isroilova ijodiy merosi va uning davomchilari — Zulfiyaxonim izdoshlari faoliyati ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilingan. Tadqiqotda Zulfiya ijodining o‘zbek  she’riyati  taraqqiyotidagi  o‘rni,  uning  badiiy-estetik  qarashlari  hamda  ayol shoiralar  ijodiga  ko‘rsatgan  ta’siri  yoritilgan.  Shuningdek,  Zulfiyaxonim  izdoshlari ijodida  aks  etgan  Vatanga  muhabbat,  insonparvarlik,  ayol  qalbi,  ona  mehri,  milliy qadriyatlar  va  ma’naviy  barkamollik  g‘oyalari  tahlil  etilgan.  Maqolada  ayol ijodkorlarning o‘zbek adabiyoti, ona tili rivoji va yosh avlod tarbiyasidagi ahamiyati ochib  berilgan.  Zulfiyaxonim  ijodiy  maktabining  davomiyligi,  uning  zamonaviy o‘zbek  she’riyatiga  ta’siri  hamda  ta’lim  jarayonida  ushbu  adabiy  merosdan foydalanishning pedagogik imkoniyatlari asoslab berilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, Zulfiyaxonim va uning izdoshlari ijodi yoshlarning ma’naviy dunyosini boyitish, ona tiliga hurmat va milliy qadriyatlarga sadoqat tuyg‘ularini shakllantirishda muhim manba hisoblanadi.