MASOFAVIY XIZMATLAR BOZORINING AMALDAGI HOLATI VA RAQAMLI STARTAPLAR FAOLIYATI TAHLILI HAMDA UNI RIVOJLANTIRISH MEXANIZMLARI - Usmanova Dilnoza Xadjimuratovna; Bozorova Farog'at Yashinovna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada O‘zbekistonda masofaviy xizmatlar bozorining amaldagi holati, raqamli  startaplar  faoliyati  va  ularni  rivojlantirish  mexanizmlari  tahlil  qilinadi. Tadqiqotda  elektron  tijorat,  onlayn  ta’lim,  IT  xizmatlar,  moliyaviy  texnologiyalar, masofaviy  konsalting  va  platformaviy  xizmatlar  masofaviy  xizmatlar  bozorining asosiy tarkibiy yo‘nalishlari sifatida o‘rganildi. Tahlillar shuni ko‘rsatadiki, so‘nggi yillarda  O‘zbekistonda  elektron  tijorat  hajmi,  aloqa  va  axborotlashtirish  xizmatlari, kompyuter dasturlashtirish hamda IT Park rezidentlari faoliyati jadal rivojlanmoqda. Shu  bilan  birga,  hududlarda  internet  sifati,  raqamli  ko‘nikmalar,  startaplarni moliyalashtirish, logistika va iste’molchi ishonchi bilan bog‘liq muammolar saqlanib qolmoqda.  Maqolada  masofaviy  xizmatlar  bozorini  rivojlantirish  uchun  raqamli infratuzilmani  kengaytirish,  hududiy  startap  inkubatorlarini  tashkil  etish,  elektron to‘lov  va  logistika  tizimlarini  integratsiya  qilish,  IT  va  BPO  xizmatlari  eksportini qo‘llab-quvvatlash taklif etiladi.