HUDUDLARDA KAMBAG‘ALLIKNI QISQARTIRISH YO‘NALISHLARI - Farmonova Maftuna Norpo’lat qizi,; Nurmamatova Shahrizoda Davron qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada O‘zbekiston hududlarida kambag‘allikni qisqartirishning asosiy yo‘nalishlari, hududiy tafovutlar va aholi daromadlarini oshirish mexanizmlari tahlil qilinadi. Tadqiqotda kambag‘allikni qisqartirishda bandlikni ta’minlash, tadbirkorlikni rivojlantirish,  kasb-hunarga  o‘qitish,  tomorqa  va  yer  resurslaridan  samarali foydalanish, mahallabay ishlash tizimi hamda ijtimoiy himoyani kuchaytirish muhim omillar  sifatida  asoslanadi.  So‘nggi  yillarda  O‘zbekistonda  kambag‘allik  darajasi sezilarli kamayib, 2024-yilda 8,9 foizni, 2025-yilda esa 5,8 foizni tashkil etgani qayd etilgan.  Shu  bilan  birga,  hududlar  o‘rtasida  kambag‘allik  darajasi  bir  xil  emasligi sababli  har  bir  hududning  iqtisodiy  salohiyatidan  kelib  chiqqan  holda  manzilli dasturlarni kuchaytirish zarurligi asoslab beriladi. 1