O‘Z JONIGA QASD QILISH XAVFI TURLI DARAJADA BO‘LGAN O‘SMIRLARNING KLINIK-PSIXOPATOLOGIK XUSUSIYATLARINI NEYROPSIXOLOGIK BAHOLASH ASOSIDA TAHLIL QILISH - Shukurlayeva Mashxura Farxodovna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada o‘z joniga qasd qilish xavfi turli darajada bo‘lgan o‘smirlarning  klinik-psixopatologik  va  neyropsixologik  xususiyatlari  o‘rganildi. Tadqiqotda depressiv simptomlar, impuls nazorati buzilishi, kognitiv disfunktsiyalar va ijro etuvchi funksiyalar holati kompleks baholandi. Neyropsixologik testlar (Stroop testi, WCST, Rey-Osterrieth figuralari, verbal fluency test) yordamida diqqat, xotira va kognitiv moslashuvchanlik darajalari tahlil qilindi. Natijalar yuqori xavf guruhida frontal-subkortikal  disfunksiya,  emotsional  regulyatsiya  buzilishi  va  impulsiv  xatti-harakatlar  ustunligini  ko‘rsatdi.  Olingan  natijalar  erta  diagnostika  va  profilaktik psixiatrik yondashuvlarni ishlab chiqishda muhim ahamiyatga ega.