METALLARNING KORROZIYALANISHI - Yoriyeva Shahlo Husen qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya   Ushbu  maqolada  metallarning  korroziyalanish  jarayoni,  uning  yuzaga  kelish sabablari, turlari hamda sanoat va kundalik hayotdagi salbiy oqibatlari tahlil qilinadi. Korroziya  metallarning  atrof-muhit ta’sirida  yemirilishi  bo‘lib,  iqtisodiyotning  turli sohalariga katta zarar yetkazadi. Maqolada kimyoviy va elektrokimyoviy korroziya jarayonlari,  ularning  mexanizmlari  hamda  korroziyadan  himoyalanish  usullari yoritilgan. Shuningdek, metall konstruksiyalar, quvurlar, mashina va mexanizmlarning xizmat  muddatini  uzaytirishda  qo‘llaniladigan  zamonaviy  himoya  texnologiyalari haqida ma’lumot berilgan. Tadqiqot natijalari korroziya jarayonlarini chuqur o‘rganish va ularning oldini olishning ilmiy hamda amaliy ahamiyatini ko‘rsatadi.