МЕТАБОЛИК СИНДРОМЛИ ЁШЛАРДА БУЙРАКНИНГ СУБКЛИНИК ЗАРАРЛАНИШИНИ БАҲОЛАШДА ЦИСТАТИН С ВА МИКРОАЛЬБУМИНУРИЯНИНГ АҲАМИЯТИ - Қурбонов Ш.Ш,; Бадритдинова М.Н, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Аннотация:  Метаболик  синдром  (МС)  бутун  дунёда  кенг  тарқалган кардиометаболик бузилишлар мажмуаси бўлиб, юрак-қон томир касалликлари ва  сурункали  буйрак  касалликларининг  муҳим  хавф  омили  ҳисобланади. Метаболик  синдром  билан  касалланган  ёшларда  буйрак  зарарланиши  клиник белгилари  пайдо  бўлишидан  анча  олдин  субклиник  босқичда  ривожланиши мумкин.  Шу  муносабат  билан  буйрак  функциясининг  эрта  бузилишларини аниқлашда  юқори  сезгир  биомаркерларни  қўллаш  муҳим  аҳамият  касб  этади. Мазкур  мақолада  метаболик  синдромли  ёшларда  буйракнинг  субклиник зарарланишини баҳолашда цистатин С ва микроальбуминуриянинг диагностик аҳамияти таҳлил қилинди. Цистатин С гломеруляр фильтрация тезлигининг эрта ва сезгир кўрсаткичи сифатида буйрак функциясидаги минимал ўзгаришларни аниқлаш  имконини  беради.  Микроальбуминурия  эса  гломеруляр  эндотелий дисфункцияси  ва  бошланғич  нефропатиянинг  муҳим  маркери  ҳисобланади. Ушбу биомаркерларни комплекс баҳолаш метаболик синдромли ёшларда буйрак зарарланишини эрта аниқлаш, хавф даражасини баҳолаш ва профилактик чора-тадбирларни ўз вақтида бошлаш имконини яратади.