ELEKTRON TIJORAT VA INTERNET BANKING: ZAMONAVIY TENDENTSIYALAR, AXBOROT XAVFSIZLIGI VA RAQAMLI IQTISODIYOTGA TA'SIRI - Matniyozova Dilrabo Abdug‘apporovna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA   Ushbu maqolada elektron tijorat (e-commerce) va internet-banking tizimlarining zamonaviy holati, texnologik asoslari hamda O'zbekiston va global miqyosda raqamli iqtisodiyotga ta'siri ilmiy jihatdan tahlil qilingan. Tadqiqotda elektron to'lov tizimlari, blokcheyn  texnologiyasi,  sun'iy  intellekt  va  kiberxavfsizlik  omillarining  ushbu sohalarga  integratsiyasi  ko'rib  chiqilgan.  IMRAD  tuzilmasiga  asoslangan metodologiya qo'llanilgan bo'lib, taqqoslama tahlil, statistik ma'lumotlar va case-study usullari asosida xulosa chiqarilgan. Natijalar shuni ko'rsatdiki, O'zbekistonda elektron to'lovlar  hajmi  2023-2025  yillarda  3,2  barobarga  o'sgan,  biroq  kiberxavfsizlik tahdidlari va raqamli savodxonlik darajasi asosiy to'siq bo'lib qolmoqda. Maqola IT mutaxassislari, bank sektori vakillari va raqamli transformatsiya sohasi tadqiqotchilari uchun amaliy ahamiyat kasb etadi.