MILLIY QADRIYATLAR VA HUQUQIY MADANIYATNING O‘ZARO BOG‘LIQLIGI VA INTEGRATSIYASI - Tursunov Jasurbek Ruslan o‘g‘li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA : Ushbu ilmiy maqolada jamiyat barqarorligi va taraqqiyotini ta’minlashda  milliy  qadriyatlar  hamda  huquqiy  madaniyatning  o‘zaro  uzviy bog‘liqligi, funksional aloqalari va ularning transformatsiya jarayonlari chuqur tahlil qilinadi. Jamiyat hayotida asrlar davomida shakllangan ma’naviy-axloqiy normalar, urf-odatlar va an’analar huquqiy madaniyatning shakllanishida hamda fuqarolarning huquqiy  ongini  yuksaltirishda  poydevor  vazifasini  o‘taydi.  Huquq  tizimining samaradorligi nafaqat qonunlarning mukammalligiga, balki ularning xalqning milliy mentalligi,  mental  qadriyatlari  va  adolat  haqidagi  tasavvurlariga  qanchalik  mos kelishiga  bog‘liqligi ilmiy  jihatdan  asoslab  berilgan. Shuningdek, maqolada o‘zbek xalqining boy tarixiy-huquqiy merosi, xususan, buyuk mutafakkirlar Alisher Navoiy, Abu Nasr Forobiy va Amir Temurning davlat va huquq boshqaruviga doir qarashlari zamonaviy  huquqiy  madaniyat  prizmasi  orqali  ko‘rib  chiqiladi.  Globallashuv sharoitida  g‘arb  huquqiy  andozalarini  milliy  zaminga  ko‘r-ko‘rona  ko‘chirishning salbiy  oqibatlari  va  milliy  xususiyatlarni  hisobga  olgan  holda  huquqiy modernizatsiyani amalga oshirishning afzalliklari ochib beriladi. Huquqiy madaniyatni yuksaltirishda  oila,  mahalla  va  ta’lim  institutlarining  roli  ijtimoiy-huquqiy  nuqtayi nazardan yoritilgan. Maqola yakunida milliy qadriyatlarni qonunchilik tizimiga tizimli integratsiya  qilish,  qonun  ustuvorligini  ta’minlashda  sharqona  ijtimoiy  nazorat mexanizmlaridan  unumli  foydalanish  hamda  yosh  avlodda  huquqiy  immunitetni shakllantirish bo‘yicha amaliy taklif va tavsiyalar ishlab chiqilgan bo‘lib, ular davlat apparati va fuqarolik jamiyati institutlari uchun strategik ahamiyatga egadir .