“КИЧИК БИЗНЕСНИ ҚЎЛЛАБ-ҚУВВАТЛАШ ВА РИВОЖЛАНТИРИШНИНГ МОЛИЯВИЙ МЕХАНИЗМЛАРИ” - Артыков Саламатдин Абдулла ўғли, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Бозор  иқтисодиёти  шароитида  кичик  бизнес  ва  хусусий  тадбиркорлик мамлакат иқтисодиётининг муҳим таркибий қисми ҳисобланади. У иқтисодий ўсишни  таъминлаш,  аҳоли  бандлигини  ошириш,  рақобат  муҳитини ривожлантириш,  ички  бозорни  товар  ва  хизматлар  билан  таъминлаш  ҳамда экспорт салоҳиятини кенгайтиришда муҳим ўрин тутади. Сўнгги  йилларда  Ўзбекистонда  кичик  бизнесни  ривожлантириш  давлат иқтисодий сиёсатининг устувор йўналишларидан бирига айланди. Тадбиркорлик субъектларини  қўллаб-қувватлаш  мақсадида  имтиёзли  кредитлар  ажратиш, солиқ имтиёзлари бериш, давлат кафолатлари тақдим этиш, рақамли молиявий хизматларни кенгайтириш ва бизнес муҳитини яхшилаш бўйича кенг кўламли ислоҳотлар амалга оширилмоқда.   Бироқ  кичик  бизнес  субъектлари  учун  молиявий  ресурсларга  етарлича кириш имконияти, гаров таъминотининг чекланганлиги, инвестицияларни жалб қилишдаги  муаммолар  ҳамда  инновацион  молиялаштириш  воситаларининг етарлича  ривожланмаганлиги  ушбу  соҳада  сақланиб  қолаётган  асосий муаммолардан ҳисобланади.   Шу  муносабат  билан  кичик  бизнесни  молиявий  қўллаб-қувватлаш механизмларини илмий жиҳатдан ўрганиш, уларнинг самарадорлигини баҳолаш ва амалиётга татбиқ этиш бўйича таклифлар ишлаб чиқиш долзарб аҳамиятга эга.