MUSTAQIL TURISTLAR OQIMINI TARTIBGA SOLISHNING TASHKILIY-IQTISODIY MEXANIZMLARI: NAZARIY ASOSLAR, TASNIF VA O‘ZBEKISTONDAGI MUAMMOLAR - Muzaffarov Akmal Axmadovich,; Yuldashev Kamol Sharipovich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Maqolada mustaqil turistlar oqimini tartibga solishning tashkiliy-iqtisodiy  mexanizmlari  nazariy  jihatdan  asoslangan,  ularning  tarkibiy  tuzilishi, funksiyalari  va  tasnifi  ko‘rib  chiqilgan  hamda  O‘zbekiston  sharoitidagi  amaldagi holati tahlil qilingan. Tadqiqotda mexanizm yaxlit tizim sifatida — subyektlar, obyekt, maqsad, tamoyillar hamda iqtisodiy va tashkiliy dastaklar majmui sifatida talqin etilib, dastaklar besh mezon (subyekti, turi, ta’sir yo‘nalishi, darajasi va ta’sir usuli) bo‘yicha tasniflangan.  Mustaqil  oqimga  xos  bozor  “nuqsonlari”  —  mikro  provayderlarning norasmiyligi,  axborot  assimmetriyasi,  xizmatlarning  tarqoqligi  va  raqamli ko‘rinmaslik — bitim xarajatlari hamda institutsional iqtisodiyot nazariyalari orqali izohlangan.  Empirik tahlil  viza  va litsenziyalash  sezilarli  liberallashtirilgani, biroq ro‘yxatga  olish  tartibi,  infratuzilmaning  hududiy  to‘planishi  va  rasmiylashtirish bo‘shlig‘i  asosiy  cheklov  bo‘lib  qolayotganini  ko‘rsatdi.  Natijada  taklif  tomonini rasmiylashtirish va talab tomonini rag‘batlantirishni milliy raqamli platforma orqali bog‘lovchi ikki o‘zak mexanizmdan iborat yaxlit tizim taklif etilgan.